آخرین خبرها از احتمال سقوط شهابسنگ در ایران

  • زمان : ۱۳۹۴/۵/۱۰،‏ ۱۱:۳۶
  • نمایش : ۱٬۷۳۷ دفعه
  • موضوع : اخبار سایت
شامگاه پنجشنبه هشتم مرداد، حوالی ساعت 8 و 15 دقیقه، رد نوری ناشناس در آسمان که از سوی شاهدان شبیه به نور شهاب توصیف شده است، توجه بسیاری از هموطنانمان را به خود جلب کرد. (عکس مربوط به این اتفاق نیست)
در دقایق اولیه اخباری مبنی بر برخورد قطعات شهابسنگ به شهرهایی در استان قزوین و همین‌طور تائید خبر برخورد شهابسنگ با زمین در استان البرز از سوی مدیرکل مدیریت بحران در استانداری استان البرز روی خروجی خبرگزاری‌ها قرار گرفت و حتی در مواردی از وارد آمدن خسارت‌هایی به برخی شهرها گزارش‌هایی منتشر شد.

تعدادی از گزارش های منجمان به شرح زیر است:

-در زنجان اسدالله قمری‌نژاد که از منجمان و عکاسان نجومی کهنه کار در این استان است می‌گوید فرزندش این شهاب را در حالیکه رنگش از آبی به سبز و زرد و قرمز تغییر پیدا می‌کرده، در افق مغرب مشاهده کرده و دست آخر دیده است که به چند قطعه تبدیل شده است. قمری نژاد موفق می‌شود در حالیکه حدود ده دقیقه از شهور شهاب بسیار پر نور گذشته بود، با گوشی تلفن همراه عکس بالا را از رد این شهاب در افق بگیرد. رد جرم ناشناس که بسیار شبیه به رد شهاب بوده است در مرکز عکس قابل مشاهده است.

[img width=400]http://www.nojum.ir/files/photo/1507/9148dfffa3324e6b820802a136c1f2a0.jpg[/img]

تصویری از رد احتمالی شهاب پرنور در غرب زنجان عکس از اسداالله قمری‌نژاد


-در گزارش دیگر خسرو جعفری زاده از رصدگران با تجربه آسمان شب، رد باقی مونده از این شهاب را در بالای افق شمال شرقی مشاهده کرده است. ایشان که برای پیاده روی به یکی از پارکهای غرب تهران رفته بود، متوجه رد دود عجبی در بالای افق غربی می شود که ارتفاع آن از افق تقریبا 7 تا 9 درجه بود. پس از حدود 30 دقیقه رد به سه بخش تبدیل شد.

[img width=400]http://www.nightsky.ir/images/stories/1394/940509_jafarizadeh_tehran.jpg[/img]

تصویر محدوده وجود دود باشی از عبور شهاب نورانی


-گزارش آقای هاتف طباطبایی از ارومیه
تاريخ: ٨ مرداد ١٣٩٤
زمان: ساعت ٢٠:٢٠
در ماشين در حال حركت بودم كه نوري روشن در افق شرقي اروميه توجهم را جلب كرد ابتدا فكر كردم انعكاس نور بوده ولي با دقت فراوان متوجه شدم شهابي نوراني پس از طي مسيري ٢٠ الي ٣٠ درجه از جنوب به شمال و در ارتفاع ٢٠ الي ٤٠ درجه در آسمان و با قدر حدود -٩ در سمت شرق ناپديد شد. اما قبل از ناپديد شدن در اواسط مسير، منفجر شدنش كاملاً مشخص بود
صدا نداشت
رد نداشت
رنگش سفيد و زرد بود
طول و عرض جغرافيايي:
٣٧.٥ شمالي
٤٥.٠٢ شرقي

-همچنین آقای علي عزتي از لنگرود تصویر زیر را تهیه کرده اند.

[img width=400]http://www.nightsky.ir/images/stories/1394/940509_ali_ezati_langrood_meteor.jpg[/img]


بر اساس گفت وگوی خبرنگار جام جم با شاهدانی که برخی از آنها منجمان آماتور ساکن در استان های مازندران، قزوین، زنجان، کردستان و آذربایجان غربی هستند و این پدیده آسمانی را دیده بودند، گزارش های موثقی از مشاهده رد نور این جسم ناشناس متحرک در شهر ساری در افق مغرب و در ارتفاع نسبتا پایینی نسبت به خط افق و همچنین در شهر ارومیه در افق مشرق و باز هم در ارتفاع پایینی نسبت به خط افق دریافت شده است. در هر دو مورد روشنایی جسم مزبور بسیار روشن تر از سیاره درخشان زهره توصیف شده و شاهدان قدر ظاهری شیئ نورانی مذکور را بین منفی 8 تا منفی 9 تخمین زده اند.

قدر ظاهری مقیاسی در علم نجوم برای بیان روشنایی اجرام آسمانی است. در این مقیاس پرنورترین ستاره های آسمان شب قدری در حدود منفی یک تا صفر دارند و کم نورترین اجرام قابل مشاهده با چشم غیرمسلح نیز قدر ظاهری در حدود مثبت شش دارند.

همچنین قدر ظاهری خورشید در آسمان منفی 26، قدر ظاهری ماه شب چهاردهم حدود منفی 12 و قدر ظاهری سیاره زهره حدود منفی چهار ارزیابی می شود.

از این رو طبق گزارش ها می توان نتیجه گرفت که روشنایی شیئ نورانی ناشناس چیزی بین روشنایی ماه شب 14 و سیاره زهره (پرنورترین جرم آسمان شب پس از خورشید و ماه) بوده است نکته جالب توجه در گزارش ها مشاهده این شیی نورانی در پهنه وسیعی از ایران است که همین امر از ارتفاع بالای آن در جو زمین حکایت می کند.

از این رو اگر این جرم شهاب بوده و در ایران به زمین برخورد کرده باشد، با توجه به نمونه های مشابه از برخورد شهابسنگ های عظیم به زمین در جهان، مانند برخورد شهابسنگ چلیابینسک در بهمن 92 در روسیه، قاعدتا باید ساکنان صدای شدید غرش آن جسم آسمانی و حتی صدای انفجار آن را دقایقی پس از مشاهده نور آن شنیده باشند. با این حال در بیشتر گزارش ها به شنیدن صدای غرش اشاره ای نشده است.

حامد پورخرسندی، پژوهشگر شهابسنگ شناسی در مرکز اروپایی مطالعات و آموزش علوم زمین در فرانسه در گفت وگو با جام جم می گوید: گزارش مشاهده یک شهاب بسیار پرنور در آسمان ایران تنها با اختلاف زمانی حدود یکماهه از سقوط شهابسنگ فامنین در استان همدان، یکی از هیجان انگیزترین رویدادها برای علاقه مندان به علم در ایران است. مشاهده این شهاب در مناطقی با فاصله‏ مکانی زیاد، نشان از بزرگ بودن شهابواره مولد آن دارد. اگر شهابواره‏ای بزرگ با زاویه مناسب نسبت به زمین و سرعت کم وارد جو شود، می تواند به صورت شهابسنگ به زمین برسد. این پدیده معمولا همراه با صداهایی مانند غرش رعد و برق یا شلیک توپ چند دقیقه پس از رویداد است.

در مواردی ممکن است، زاویه ورود شهابواره به حدی کم باشد که شهاب در ارتفاع بالای 80 کیلومتر با سرعت نسبتا کم و در یک خط طویل سیر کند، بدون این که وارد جو زمین شود که به این شهاب ها، زمین خراش می‏گویند. با این حال پورخرسندی می گوید هنوز مشخص نیست این شهابواره احتمالی از چه نوعی بوده است و به داده ها و گزارش های بیشتری نیاز است.

در سایت [url=http://www.nojum.ir/fa/events/1394/05/10/porseshnameh.aspx]مجله نجوم[/url] فرمی برای شاهدان تهیه شده است؛ اگر شاهد ظهور شهابی پرنور در شامگاه پنجشنبه هشتم مرداد بوده‌اید، لطفا [url=https://docs.google.com/forms/d/13yX9rn-3RUnzEJNMJ3IerhMcpz94kitqIAJrr317HHg/viewform]اینجا [/url]را کلیک کنید و به سوال‌ها پاسخ دهید.
پاسخ‌های دقیق شما در این پرسشنامه به پژوهشگران در به دست آوردن اطلاعاتی از این پدیده کمک شایانی خواهد کرد.


منابع:
[url=http://www.jamejamonline.ir/newspreview/2039234906281650891]جام جم آنلاین[/url] ، کاظم کوکرم - گروه دانش
[url=http://www.nightsky.ir/content/view/2174/1/]آسمان شب ایران[/url]
[url=http://www.nojum.ir/fa/events/1394/05/09/unknown-shiny-object.aspx]مجله نجوم[/url]

همه نظرها (۰)

هیچ کس هنوز نظری ارسال نکرده