اگرچه حجم ماه فقط یک پنجاهم حجم زمین و جرم آن یک هشتادم جرم زمین است، تأثیرش بر زمین، شایسته اعتنای بیشتری است. افت و خیز تناوبی سطح اقیانوس ها (جزر و مد) نمونهای از اثرهای ماه بر زمین است. منشأ پیدایش ماه به خرده تکه هایی نسبت داده شده که از خارجی ترین لایه های پوسته زمین جدا شده بودند. علت این حادثه، برخورد سیاره ای به اندازه مریخ با زمین در حدود 50 میلیون سال پس از شکلگیری زمین، در 4.5 میلیارد سال پیش بوده است.
امروزه انسان اطلاعات بسیار زیادی از کره ماه دارد که خود معلول دو عامل، یکی نزدیک بودن این کره به زمین و دیگری مسافرتهای فضایی، از جمله شش مأموریت آپولو بین سالهای 1969 تا 1972 و حمل حدود 382 کیلوگرم مواد کره ماه به زمین است. بررسیهای انجام شده نشان میدهد که سنگهای ماه از همان عناصری تشکیل شدهاند که زمین در خود دارد ولی میزان ترکیبات آنها متفاوت است. عمر قدیمیترین سنگها و ذرات به دست آمده از ماه به ترتیب 3.4 تا 4.6 میلیارد سال تشخیص داده شده است. سه نظریه غالب برای توجیه این که ماه چگونه شکل گرفته، وجود دارد؛ فرضیه برخورد بزرگ، نظریه شکلگیری همزمان و نظریه جذب.
فرضیه برخورد بزرگ
این نظریه، نظریه غالبی است که توسط جامعه علمی پشتیبانی میشود، فرضیه برخورد بزرگ بیان میکند که، ماه وقتی شکل گرفت که یک جرم آسمانی هم اندازه مریخ به زمین برخورد کرد. این جرم آسمانی با آنچنان زاویه بزرگ و سرعت بالایی با زمین برخورد کرده است که شیاری عظیم از مواد پوسته زمین را کنده و به فضا پرتاب کرده است. سرعت پرتاب این مواد هم آنقدر زیاد بوده است که با همان شیب زیاد به فضا رفتهاند. خیلی زود مقداری از این ماده به زمین برگشت، اما مقداری کافی از آن در مدار باقی ماند که در طی چندین میلیون سال بعد، گرانش این مواد را گرد هم آورده و کره ماه را شکل دادند. این نظریه توضیح میدهد که چرا ماه به طور عمده از عناصر سبکتر تشکیل شده است. این نظریه از آنجا به وجود آمد که، چند دانشمند به این گمان رسیدند که شاید ماه بخشی از زمین بوده است و دلیل آنها برای این حدس این بود که ظاهراً حجم ماه برابر با حجم حفرهای در زمین است که بستر اقیانوس آرام را ساخته است. در سال 1984 در کنفرانسی درباره منشأ پیدایش ماه، دانشمندان این پیدایش را به بزرگترین برخورد در تاریخ زمین نسبت دادند. یکی از پرسشهایی که پیش از مأموریت آپولو دانشمندان مطرح میکردند این بود که، ماه نسبت به زمین، مقدار آهن کمتری دارد. در حقیقت،چگالی متوسط ماه در کل، مشابه چگالی متوسط زمین نیست اما مشابه چگالی قشر زمین است.اگر برخورد پس از شکلگیری هسته آهنی و قشر سنگی زمین رخ داده باشد، پس تکههایی که از زمین جدا شده اند و ماه را شکل دادهاند از جنس قشر زمین بودهاند.
فرضیه برخورد در شکلگیری ماه
این یعنی که چگالی سنگهای ماه باید با سنگهای زمین یکی باشد که چنین نیز هست. زمین کرهای پر از آب است. در حالی که ماه سرزمینی خشک است. فرضیه برخورد این موضوع را چنین توضیح میدهد که: موادی که به خاطر برخورد به فضا پرتاب شدند در اثر حرارت ناشی از برخورد بسیار داغ شده و همه رطوبت موجود در آنها تبخیر شده است.
بررسی سنگهای ماه که فضانوردان مأموریت آپولو به زمین آوردند نشان داد که مقدار ایزوتوپ اکسیژن در سنگهای ماه برابر با مقدار آن در سنگهای زمینی است در صورتی که سنگهای مریخ یا سیارکها ترکیبات متفاوتی دارند. این اطلاعات نشان میدهند که جرم برخورد کننده یک خرده سیاره بوده که در فاصله زمین نسبت به خورشید شکل گرفته بوده است.
نظریه شکلگیری همزمان
این نظریه پیشنهاد میکند که ماه ممکن است همزمان با شکلگیری سیاره خود (زمین) به وجود آید. طبق این نظریه گرانش سبب شد تا مواد سرگردان در منظومه شمسی اولیه، گرد هم بیایند تا ماه را شکل دهند. در سال 2012 رابین کانوف، از موسسه تحقیقات جنوب غربی تگزاس آمریکا طی تحقیقی پیشنهاد داد که زمین و ماه به طور همزمان وقتی شکل گرفتند که دو جسم به اندازه پنج برابر مریخ با یکدیگر برخورد کردند. این برخوردهای پیدرپی سبب شدند دو جسم با ترکیبات شیمیایی مشابه (زمین و ماه) به وجود آیند.
فرضیه شکلگیری همزمان
نظریه جذب
فرضیه دیگری که در مورد شکلگیری ماه مطرح است این است که، شاید گرانش زمین باعث برخورد یک جرم آسمانی به زمین بوده باشد. شبیه این اتفاق برای قمرهای دیگر در منظومه شمسی نیز اتفاق افتاده است، مثل قمرهای مریخ، فوبوس و دیموس. طبق گفته این نظریه، ممکن است یک جسم آسمانی در جای دیگری در منظومه شمسی شکل گیرد و پس از شکلگیری میتواند به مدار زمین کشیده شود.
اگرچه نظریه شکلگیری همزمان و نظریه جذب هر دو برخی از عناصر موجود در کره ماه را توضیح می دهند، اما سوالات بسیاری را بیپاسخ میگذارند. به نظر میرسد که فرضیه برخورد بزرگ در حال حاضر بسیاری از سوالات در مورد شکل گیری ماه را پاسخ میدهد که آن را بهترین مدل برای چگونگی شکلگیری ماه در نظر میگیرند.
تحول ماه در سالهای نخست شکلگیری
در ابتدا فاصله ماه از زمین فقط 24000 کیلومتر بود. اما در طی میلیونها سال کشش گرانشی نابرابر زمین، بر لبههای نزدیکتر و دورتر ماه که نیروی کشندی نام دارند، باعث شد ماه از زمین فاصله بگیرد. از آنجایی که نیروهای کشندی وقتی دو جرم به هم نزدیکترند قویتر عمل میکنند، حرکت پسروی ماه در ابتدا سریعتر بوده است؛ چیزی حدود نصف فاصله فعلیاش در صد میلیون سال نخست. در حقیقت ماه هنوز هم از زمین دور میشود و این موضوع را میتوان با اندازهگیری دقیق زمان رفت و برگشت یک پرتو رادار به ماه ثابت کرد. سیگنالهای راداری به کمک بازتابندههای راداریای منعکس میشوند که فضانوردان مأموریت آپولو و خودروهای روسی، روی ماه به جای گذاشتند.
به مدت حدود 50 میلیون سال اقیانوسی بزرگ از مواد مذاب سطح ماه را پوشانده بود و همیشه مواد کم چگالتر بر سطحش شناور بودند. در طی دویست میلیون سال بعد، وقتی شدت برخوردها فروکش کرد و حرارت سطحی ماه به فضا منتقل شد، سطح اقیانوس مواد مذاب سرد و عاقبت منجمد شدند و فقط گاهی در هر گوشهای به دلیل وقوع برخوردهای پراکنده ذوب میشدند. به این دلیل بود که، فضانوردان مأموریت آپولو نتوانستند سنگهایی با قدمت بیش از 4 میلیارد سال روی ماه پیدا کنند. با اینکه بخشی از مأموریتشان یافتن سنگ هایی موسوم به «سنگهای سرآغاز» بود؛ یعنی سنگهایی که به سرآغاز پیدایش ماه بر میگشتند و قدمتی حدود 4.3 میلیارد سال داشتند.
سرانجام پس از حدود 500 میلیون سال، پوسته کم چگالی شکل گرفت که شامل ارتفاعات پر از گودالهای کهن روی ماه هم میشد. این سطح شواهدی از آخرین مراحل بمبارانهای شدید منظومه را در خود دارد که یکی از برخوردهای همین دوران موجب شکلگیری سیستم زمین، ماه شد.
در حدود 3 میلیارد سال پیش، تحول ماه کامل شد و بسیار به شکل امروزش شبیه بود.
منابع:
1)کتاب نجوم به زبان ساده، مایر دگانی،ترجمه محمدرضا خواجه پور
2)کتاب زمین در فضا، احمد دالکی
3)کتاب اسرار کائنات(بخش اول)، ابراهیم ویکتوری
Space.com(4
همه نظرها (۰)