این سیاهچاله ابرپرجرم (supermassive blackhole) در مرکز کوازوری قرار دارد که از دورترین کوازورهای رصد شده کیهان است.
سیاهچالهای با جرم ۱۰۰۰۰ برابر خورشید برای تکامل به ۱۰۰ میلیون سال زمان نیاز دارد. حالا سوال اینجاست که این سیاهچاله عظیم چطور به سرعت شکل گرفته و تکامل یافته است؟ چگونه در ابتدای تاریخ جهان سیاهچالهای با جرم ۱.۵ میلیار برابر خورشید بوجود آمده است؟ این کشف بزرگترین چالپ برای تئوری چگونگی شکلگیری و تکامل سیاهچالهها در چند صد میلیون سال ابتدایی کیهان است.
این اختروش یا کوازور که J1007+2115 نام دارد یکی از دو کوازور کشف شده در دوران اولیه کیهان است. اختروشها هستههای فعال، بسیار درخشان و دور کهکشانها هستند. رصد این سیاهچاله با سه رصدخانه مونوکی انجام شده است: تلسکوپ کک، تلسکوپ جمینی و تلسکوپ فروسرخ بریتانیا (UKIRT). به همین دلیل و به افتخار رصدخانه مونوکی در هاوایی یک اسم بومی برای این سیاهچاله انتخاب شده: Pōniuāʻena به معنی «منبعی چرخان و ناپیدا که با تابش احاطه شده است».
کیهانشناسان باور دارند که ستارهها و کهکشانها اولین بار در زمان بازیونیزاسیون، یعنی ۴۰۰ میلیون سال پس از انفجار بزرگ درخشیدند و بنابراین اولین سیاهچالهها در این دوران بوجود آمده است. کشف سیاهچاله جدید قدمی جدید در مطالعه سیاهچالههای ابرپرجرم در جهان اولیه است.
منبع: Astronomynow.com / Phys.org
همه نظرها (۰)