صورت فلکی ذات الکرسی (Cassiopeia)

  • زمان : ۱۳۹۴/۶/۱۸،‏ ۲۱:۱۷
  • نمایش : ۳٬۲۸۸ دفعه
  • موضوع : صور فلکی
ذات الکرسی (Cassiopeia) نام یک صورت فلکی مشهور در نیمکره شمالی آسمان است. پنج ستاره اصلی در آن، مانند حرفW یا M کنار هم قرار گرفته‌اند.

درخشانترین ستاره ذات الکرسی ستاره صدر در راس غربی W واقع است. اگر از ستاره میانی W یعنی گاما-تخت‌نشین، خطی فرضی را به صدر وصل کنیم و آن را ۱۰ برابر فاصله دو ستاره امتداد دهیم به صورت فلکی فرس اعظم یا اسب بالدار می‌رسیم که چهار ستاره به صورت مربع دارد. ستاره فوقانی چپ مربع، در واقع متعلق به پیکر زن برزنجیر (آندرومدا) است که شامل دو ردیف از ستارگان قدر سوم و چهارم است که یک V با دهانه تنگ تشکیل می‌دهند و نوک این V را ستاره فرس می‌سازد.

اگر دو ستاره آلفا و بتا که در راس عمودی ذات الکرسی قرار دارد را در جهت بتا دنبال کنیم، به صورت فلکی قیفاووس می‌رسیم.

[img width=400]http://s6.picofile.com/file/8211209450/aaa.JPG[/img]

ذات الکرسی مانند دب اکبر دور قطبی است و در تمام سال در عرض های جغرافیایی شمالی دیده می شود.زمان رسیدن ذات الکرسی به نصف النهار مبدا 29 آبان می باشد و مساحتی را که در پهنه آسمان اشغال می کند،598 درجه مربع می باشد.

آلفا ذات الکرسی که از قدیم «صدر ذات الکرسی» (shedir) نام گرفته یک ستاره دوتایی است.ستاره ی اصلی یک غول سرخ از قدر 2.2 می باشد و 229 سال نوری از زمین فاصله دارد در حالی که ستاره دوم آن از قدر 8.9 می درخشد و از ستاره اول دور است.

بتا ذات الکرسی«کف الخضیب» (caph)یک ستاره ی سفید رنگ از قدر 2.3 می باشد که 54 سال نوری از زمین فاصله دارد.

دو ستاره ی پرنور باقی مانده هردو ستاره های متغییر هستند.

گاما ذات الکرسی «تسی» یک ستاره متغیر از نوع shell star می باشد. این گروه ستاره های متغییری می باشند که با سرعت بسیار در گردش اند.این سرعت گردش بالا باعث می شود این ستاره تاحدی بی ثبات باشد و بطور منظم حلقه هایی از مواد خود را به فضا پرتاب کند.کمترین قدر گاما ذات الکرسی 3.0 و بیشتریم مقدار آن 1.6 می باشد که هم اکنون قدر این ستاره در حدود 2.2 می باشد.

ستاره دلتا ذات الکرسی که به Ruchbah (به معنی زانو) و «رکبه الذات الکرسی» شناخته میشه یک ستاره غول متغییر گرفتی می‌باشد. قدر این ستاره بین 0.1 و 2.7 متغییر است و دوره ی آن دوسال و یک ماه می‌باشد Ruchbah به رنگ آبی-سفید دیده می‌شود و 99 سال نوری از زمین فاصله دارد.

ذات الکرسی در کهکشان راه شیری قرار دارد بنابراین اجرام زیادی مانند سحابی ها٬ ابر هایی از گاز و گرد و غبار و خوشه های ستاره ای در آن قرار دارند. نگاه کردن به ذات الکرسی با دوربین دو چشمی تعداد زیادی از آن ها را آشکار خواهد کرد.

در این صورت فلکی تعدادی خوشه و سحابی قابل مشاهده با دوربین دوچشمی یا تلسکوپ وجود دارد M52 یک نمونه خوب از خوشه های باز شامل بیش از 100 ستاره است که درخشان ترین آنها در حدود قدر هفتم در سطحی به درازای 12 دقیقه قوسی قرار دارد.M103 خوشه باز و کوچکتر باتعدادی ستارگان کمتز می‌باشد .همچنین سحابی قلب هم در این صورت فلکی قرار دارد .


 

 

 

 

همه نظرها (۰)

هیچ کس هنوز نظری ارسال نکرده